Terje Klungland, selveste gründeren av CoWorx, klarte aldri å legge fra seg tanken på å være gründer. Derfor var det ikke akkurat så rart at han våren 2015, etter å ha avsluttet en langvarig konsulentavtale, hadde lyst til å hive seg inn i et nytt gründerprosjekt. Men, tanken på å sitte å jobbe fra kjøkkenbenken fristet lite, og han skjønte fort at han trengte et fellesskap. Etter litt research fant han fort ut av at Kristiansand ikke hadde et slikt fellesskap, og idèen om CoWorx ble da født.

Det er ingen tvil om at gründere som jobber under samme tak har mye større sjanse for å lykkes, dette er det mange studier som kan bekrefte. Merkelig var det også at ikke det fantes noen studenter i gründermiljøet, vi har jo tross alt UiA med flere tusen dyktige studenter. Derfra var det ingen tvil om at Kristiansand trengte et privatdrevet uavhengig gründerhus, som skulle bli å regne som hjemmebane for byens gründere.

Etter å ha vært på 3-4 visninger, gjorde første møte med Tore Gustav Drivenes i God Driv valget enkelt. En mer positiv mann skal man lete lenger etter, og dermed ble lokasjonen bestemt. Markens Gate 8, midt i hjertet av byen vår. Tore Gustav, og hans fleksibilitet som huseier, har vært helt avgjørende for at vi skulle klare å bli fem år. Vi klarte ikke å betale full husleie fra dag 1, men han hadde likevel stor tro på prosjektet. Det er vi for alltid takknemlige for.

CoWorx åpnet dørene 1. mars 2016, og allerede fra første dag var vi 10-12 medlemmer. Medlemmene fortsatte å strømme på, kanskje takket være oljekrisen som gjorde mange arbeidsledige, og som derfor ønsket å prøve lykken som gründere. Etter 8 mnd var det smekk fullt, og vi fikk bekreftet at behovet for et slikt fellesskap virkelig var til stede.

I tillegg var det liten tvil om at gründere og øl hører sammen, og vi opprettet derfor en uformell møteplass på flere av byens utesteder. Dette kalte vi for Gründerpub. På andre treffet var det over 80 deltakere, med andre ord en knallsuksess. Dette er noe vi har fortsatt med å arrangere med jevne mellomrom, og er tilbake for fullt når dagens situasjon tillater det.

Våren 2017, et år etter oppstart, var Terje så heldig å tegne en avtale med Sparebank 1 SR-Bank vedrørende driften av Gründerhub. Gründerhub er et 4 måneders gratis akselerator-program hvor man får muligheten til å oppleve hva gründertilværelsen innebærer, i tillegg til at deltakerne får fullt medlemskap hos oss. Alt finansiert av banken. Dette har vært helt uvurderlig for CoWorx, som har driftet programmet i nå fire år. 100 selskaper har vært igjennom, og bøttevis av arbeidsplasser er skapt.

Det aller gøyeste med å drive byens gründerhus er uten tvil gleden av å se når noen lykkes, og samtidig vite at man i mange tilfeller har vært en avgjørende faktor ved å dele sitt nettverk, kompetanse og positive pågangsmot. For er det noe Terje Klungland virkelig har, så er det nettopp det.

På den andre siden er det vanskeligste å se alle de som ikke lykkes. Prosentandelen der er dessverre altfor høy. I tillegg er det svært utfordrende at de færreste skjønner at vi har et slit med å finansiere oss selv hele veien. Mange glemmer at CoWorx faktisk er en gründerbedrift i seg selv, derav ordtaket, av gründere, for gründere. Vi står side om side med gründerne, og opplever mange av de samme utfordringene. Vi lever med kniven på strupen selv, uten offentlig finansiering.

I tiden som kommer gleder vi oss til å kunne fortsette å bidra til at gründere lykkes. Det er positivt at det offentlige og politikerne har fått øynene mer opp for hva vi driver med. Vi har rett og slett fått litt mer aksept, og det føles godt. Veien er likevel lang før vi anerkjennes med eventuell økonomisk støtte, men vi får se hva fremtiden bringer. Håpet om at CoWorx kan leve for evig tid er selvfølgelig til stede, det er derfor vi gjør det vi gjør.

For at CoWorx skulle bli til er det noen mennesker som har betydd mye, blant disse er:

Øyvind Laderud, næring, Kristiansand kommune. Positiviteten Terje ble møtt med hos han var helt avgjørende for at han fikk den nødvendige energien til å jobbe videre med prosjektet.

I tillegg har Peter Klemsdal i Sørlandets Kompetansefond, og Frode Braadland i Innovasjon Norge spilt en viktig rolle, både i starten og underveis. Disse har fortsatt å være gode støttespillere og sparringspartnere helt til dags dato.

Videre ønsker vi å nevne Andreas Eriksen og Helge Hammersbøen i DNB, som var tidlig ute med å støtte oss, og som har fortsatt å være en viktig samarbeidspartner.

Anders Lindseth i Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig har vært helt fantastisk, han har hjulpet mange gründere med juridiske utfordringer, uten å nødvendigvis ta full betaling fra første sekund. Samarbeidet vi har med SVW er helt uvurderlig.

Når Gründerhub ble aktuelt, har Leif Pedersen og Thorbjørn Thorkildsen i SR-Bank hatt en helt avgjørende rolle for CoWorx `eksistens.

Samarbeidet med UiA, spesielt UiA Nyskaping ved Bjørn Tore Flåten må også trekkes frem.

I tillegg ønsker vi å rette litt skryt til Kristiansand Business Region ved Tina og Geir, som virkelig begynner å vise interesse. De har blitt en viktig portal for både CoWorx og gründere generelt inn mot Kristiansand Kommune.

Helt til slutt ønsker vi selvfølgelig å rette den største takken til alle medlemmene våre, uten de hadde vi ikke eksistert. Det er de som gjør at vi har verdens beste arbeidsplass å gå til, og som holder motivasjonen vår oppe.

CoWorx-teamet, som i dag består av tre stykker, Anette og Christine i tillegg til Terje, er mer motiverte enn noen gang til å kunne få beholde og utvikle arbeidsplassen vi er så glad i. Tidligere hadde vi også med oss Øystein Tønnessen, som har spilt en viktig rolle fra tidlig i prosessen. Vi elsker det vi driver med, og selv om vi ikke alltid takker Terje med ord for at han skapte verdens beste arbeidsplass, kjenner vi på takknemligheten hver eneste dag.

Vi fyller fem år i dag, og håper at vi kan få lov til å bli fem år til. Minst.