Skrevet av Sonia Loinsworth

Foto: Ivan DaesD

Påsketuristene har reist hjem, og vi er fremdeles igjen på paradisøya Koh Lipe i sør-vest Thailand. 

En av de tingene jeg setter stor pris på ved å være kreativ entreprenør, er muligheten til å jobbe fra hvor som helst i verden. 3 måneder i året reiser jeg til andre kontinent og arbeider delvis innenfor norsk tidssone i arbeidstiden, mens resten av tiden går til svømming, dykking, tid med familie, venner og arbeidskolleger utenlands, samt møter med kreative kunstnermiljø fra helt andre kulturer. Det blir mange eventyr-reiser på oppdagelsesferd til nye byer og steder; der kulinariske og kunstneriske opplevelser venter. Og det gir mange muligheter til å få perspektiv og tenke nytt i mitt arbeidsliv, for bedriften, og få et annet blikk på kulturen og storsamfunnet hjemme i Norge.

Det er lett å glemme hvilken revolusjonerende forandring Internett har skapt for oss, og derfor la være å bruke de faktiske mulighetene det gir. Gründeren kan jobbe fra hvor som helst med en bærbar datamaskin, en internettforbindelse og Skype.

Flere og flere mennesker på verdensbasis benytter muligheten til å bli fri når det gjelder arbeidstid og

arbeidssted, og velger derfor å starte egen bedrift for å leve av noe de virkelig brenner for, som samtidig bidrar konstruktivt til verdenssamfunnet.

Men mange velger fortsatt å holde fast i det gamle sikkerhetsnettet en trygg jobb man ikke brenner spesielt for gir, hvor rutine og mangel på muligheter gjør det vanskelig å holde arbeidslyst og arbeidsdriv levende. Når det blir for rutinepreget eller for langt unna ens egentlige talenter og kapasitet, blir det vanskelig å bringe det beste en har til arbeidet og dermed føle mening i det man gjør, 40 timer hver uke.

Andre stortrives i fast jobb og føler det utviklende, meningsfylt og spennende, selvfølgelig.

Ressursene på nett for entreprenører er nå i overflod, og mange av dem er gratis. Det krever en god idè knyttet til de grunnleggende talenter, erfaringer og kompetanser man har, samt en stor porsjon mot, grundig research, utholdenhet, disiplin og en kreativ og åpen lekenhet i sinnet, slik at nye idèer og muligheter slipper til.

Det tar tid å finne de riktige menneskene til bedriften. Man møter de som gjerne vil men ikke evner, og de som kommer innom en stund og flyr videre som sommerfugler. Man møter fantastiske talenter og dyktige mennesker og man møter uetiske forretningsdrivende og svindlere. Sakte men sikkert bygges teamet av solide fagfolk med høy integritet opp, som utgjør bærebjelken i bedriften. Så møter man marked som endrer seg, og teknologi som blir utdatert og må fornyes. Det handler om å si JA til å være i konstant forandring.

Det handler om å lære å falle. Og komme seg opp igjen like fort som man falt. Ikke hvis, men når man faller, så reiser man seg igjen. Inntil man blir så god i det at man blir mester i selve kunsten å mislykkes og komme seg opp igjen på veien mot enda større suksess.

Noen tør ikke satse, fordi de er redd for å mislykkes. Du vil mislykkes. Spørsmålet er bare hvor hurtig du reiser deg igjen og bruker erfaringen til å spisse kompetansen og gå videre.

Les del 2 her

Sonia Loinsworth er gründer, leder og sanger i Barnas Musikkteater. Hun gir ca. 200 konserter per år til barn i norske og danske barnehager.

Barnas Musikkteater produserer konserter, teater- og balansekunst forestillinger av høy kunstnerisk kvalitet til barnehagen. Norges største leverandør av forestillinger til barnehagen, og spiller dette barnehageåret 500 forestillinger for 30 000 barn til barnehager i Norge. Barnas Musikkteater bruker profesjonelle kunstnere på et høyt kunstnerisk nivå, som samtidig er flinke til å være i kontakt med små barn. Støttet av Innovasjon Norge, Norsk Kulturråd, Fond for lyd og bilde, Fond for Utøvende kunstnere, og Oslo Kommune.