
I denne videoen skal vi dekke nettsider, og noen av spørsmålene vi skal dekke er:
Alle vil ha en, men er det alle som trenger en med en gang?
Hvilke verktøy er der ute og hva skal man velge?
Og den vanligste feilen gründere har en tendens til å gjøre er å la nettsidene bli det som stopper de fra å gå ut til kunder og partnere, og unnskyldningen er alltid den samme: «Nettsiden er ikke klar, den er ikke perfekt, eller logoen er på feil sted, jeg må fikse det først».
Min erfaring er at man kommer veldig langt med veldig lite, og det er opp til hver og en av oss å tenke godt gjennom hva som er viktigst. For å gjøre det litt lettere å navigere så tenkte jeg å bryte dette for å hjelpe deg litt på vei.
Spørsmålet man bør stille seg er «Hva trenger jeg egentlig på min hjemmeside?»
En nettside er egentlig ditt hovedkvarter på nett, og som kunde og bruker så er det lett å få lavere tillit til et selskap eller et produkt om man ikke finner en hjemmeside. Det er tross alt stedet dine potensielle kunder vil søke mot for å lære mer om deg og ditt produkt.
For den lokale brukthandleren, bakeren eller iskrembua så er en Facebook-side kanskje et like godt alternativ, det gir kundene dine et kontaktpunkt, de kan lære mer om produktene dine og ditt selskap.
Skal du selge produkter på nett, så bør du opprette en egen nettside for å håndtere dette. Jeg kommer tilbake til flere alternativer du kan vurdere basert på bruksområdet ditt. Om det er viktig for produktet eller selskapet å kunne presentere produktene deres utover de muligheter dere har i sosiale medier så bør det opprettes en nettside.
Nå over til det du er her for: Hvilke verktøy skal jeg bruke?
Det første du trenger er et domene, for å skaffe disse finnes det tusenvis av aktører der ute. Det jeg pleier å bruke mest er uniweb.no og syse.no. Grunnen til at jeg benytter akkurat disse er rett og slett at de er billige, og kundeservicen er alltid tilgjengelig om du har spørsmål. Den som tilbyr flest tjenester som du kan få bruk for når du kommer videre i arbeidet med selskapet ditt er definitivt Syse.
Når domenet er på plass starter den virkelige jobben, nemlig å lage hjemmesiden. De færreste av oss har kompetansen til å gjøre dette selv. Til og med når det kun er snakk om en enkel hjemmeside uten noen form for interaksjon så kan dette virke overveldende. For å gjøre det litt enklere har jeg brutt det ned og valgt ut et par av de jeg selv har brukt og kan stå inne for.
De enkle:
Wix – wix.com
Wix er en veldig enkel, «what you see is what you get» løsning hvor det er enkelt å finne maler, og sider det er lett å komme i gang med. Der hvor Wix gjerne kommer til kort er når man trenger mer avansert funksjonalitet, men for de aller, aller fleste i sine tidlige faser er dette et veldig godt alternativ.
I tillegg er den også veldig kostnadseffektiv, du betaler for det du trenger. Det du ikke trenger, trenger du ikke å forholde deg til.
WordPress – WordPress.com
WordPress er definitivt den mest populære løsningen der ute, og har alle funksjoner du kan tenke deg, og som du trenger når du starter opp for deg selv. Det er derfor de også har vært markedsledende så lenge som de har. En av de utfordringene jeg personlig ser med WordPress over andre løsninger er at de skal være veldig brede, men de har et bra community hvor det er enkelt å få hjelp om du står fast og det er en stabil og god løsning.
Om du senere tenker på å starte en liten webshop og ikke trenger integrasjoner med bring / logistikk etc, så er dette et veldig godt alternativ.
De mer komplekse:
Webflow, Bubble og andre.
Disse verktøyene er veldig gode alternativer når du trenger litt mer. Du kan sammenligne Webflow med WordPress på mange måter, men det er samtidig også helt forskjellige verktøy. Der hvor WordPress har sin styrke i at det er veldig mange moduler og plugins du kan kjøpe / bruke som lar deg oppnå målet ditt, så er styrken til Webflow at du med et minimum av kodekunnskaper skal kunne bygge akkurat den funksjonaliteten du trenger. Webflow kommer også med mange ferdige moduler og flere flotte fiks ferdige templates som du kan komme raskt i gang med, men det krever litt mer av deg som bruker.
Oppsummeringen:
Det er ikke ett valg som er riktig her, men det er hva du planlegger å bruke nettsidene til i fremtiden, samt hva du trenger akkurat nå som bør styre valget ditt. Og viktigst av alt, ikke la nettsidene være det som stopper deg i å kontakte mulige kunder, samarbeidspartnere og gå ut i markedet. Det er bedre med en nettside som leverer 90%, enn å vente med å levere noe som helst fordi nettsiden må være helt perfekt.
Verktøyene som ble omtalt i denne artikkelen og videoen:
Weebly – weebly.com
Squarespace – squarespace.com
Webflow – Webflow.com
Bubble – https://bubble.io
WordPress – wordpress.com / wordpress.org